Hem » Våra produkter » LED-belysning & LED-lampor

LED-belysning & LED-lampor

LED-lampor kan idag ersätta de flesta gamla lampor du har hemma. Med LED kan du minska din energikostnad markant. Vi har det senaste inom LED-belysning. Klicka på länken för att komma till vår webb-butik.

 

Fakta LED-belysning

En diodlampa, lysdiodlampa eller LED-lampa (av engelska LED, light emitting diode, lysdiod) är en lampa bestående av en eller flera lysdioder monterade i en standardsockel för att kunna ersätta till exempel vanliga glödlampor.

Lysdioden uppfanns i mitten av 1920-talet och den första lysdioden med synligt ljusspektrum utvecklades 1962. 1970 kom nya lysdiod-färger till och man hade nu en grön och en röd färg och kunde därmed också skapa gult lysdiod-ljus. Forskarna var klara över att det var nödvändigt att fokusera på den blå färgen eftersom man med den och de övriga färgerna skulle kunna åstadkomma en lysdiod med vitt ljus. Ljusstyrkan var vid tidpunkten fortfarande svag och först på 1980-talet kunde man frambringa ett lysdiod-ljus som var kraftigt nog att kunna användas utomhus i solljus. Idag finns LED-belysning och lysdioder i många olika färger, från infrarött över de synliga färgerna till ultraviolett, samt numera även kallvitt och varmvitt.

 

Fördelar och nackdelar med LED-lampor

Fördelarna med en lysdiodlampa är framför allt dess mycket låga energiförbrukning, närmare endast en tiondel mot än en glödtrådslampa samt den mycket långa hållbarheten, upp till 50 gånger längre hållbarhet än en vanlig glödlampa.

En ytterligare fördel med LED-lampor är att lysdiodlampan inte innehåller kvicksilver, vilket lysrörslampor gör.

Å andra sidan kan lysdioderna vara spänningskänsliga.

Vidare avtar ljusstyrkan med tiden, och kan minska med upp till 30-50 procent.

Högfrekvent ljus (som exempelvis från halogenlampor) har vid kraftig belysning av ögonceller visat sig kunna ge skador på dessa.